معرفی بازی ها, آموزش بازی, تاریخچه بازی ها

تاریخچه شطرنج

بازی شطرنج

تاریخچه شطرنج را می توانیم به نزدیک ۱۵۰۰ سال پیش تصور کنید اگرچه اولین ریشه این بازی نامشخص است و اعتقاد بر این است که قبل از سال ۶۰۰ میلادی در هند اختراع شده اگرچه که برخی معتقدند که این بازی در چین در حدود ۲۰۰ سال قبل از میلاد شکل گرفته در حال حاضر شطرنج بین المللی محبوبیت بیشتری پیدا کرد و بسیار سازمان یافته تر از حد معمول است در واقع یک هیئت حاکمه جهانی وجود دارد فدراسیون بین المللی ایچس که در ۲۰ ژوئیه ۱۹۲۴ در پاریس تأسیس شد و اف آی دی ای در سال ۱۹۹۹ توسط کمیته بین‌المللی المپیک به عنوان اف آی دی آی فدراسیون بین المللی ورزش شناخته شد.

وسایل مورد نیاز برای بازی شطرنج:

– تخته شطرنج شش شامل ۶۴ مربع کوچک به نام صفحه شطرنج است و حرکت داده می شود
– دو بازیکن
– ۳۲ عدد محرک شامل هشت سرباز و دو قلعه و دو فیل و شاه و وزیر و دو عدد اسب می باشد که در کل ۱۶ عدد آنها به رنگ سیاه و ۱۶ در آنها به رنگ سفید می باشد.

هدف بازی شطرنج

هدف هر بازیکن قرار دادن پادشاه حریف در معرض حمله است به گونه‌ای که حریف هیچ حرکت قانونی نداشته باشد و بازیکنی که این کار را انجام می‌دهد پیروز بازی است

واما نحوه قرار دادن مهره ها درصفحه: قلعه ها در گوشه های صفحه قرار می گیرند اسب ها در هر طرف صفحه کنار قلعه ها قرار می گیرند و فیل ها هم هر کدام به صورت تک به تک در کنار اسب ها قرار می گیرند و وزیر و شاه هم در هر سمت بازی به گونه ای باید قرار بگیرند که اگر از بالا به آنها نگاه کنیم مثلا وزیر سیاه روبه‌روی شاه سفید و شاه سیاه روبروی وزیر سفید قرار بگیرد و سربازها هم از هر طرف صفحه به طور یکسان در ردیف دوم قرار می گیرند.

موقعیت های خاص درشطرنج:

کیش موقعیت در شطرنج است که شاه مورد حمله فوری مهره‌های حریف قرار می‌گیرند و مات موقعیت در شطرنج است که وقتی بازیکن نوبت حرکت او باشد فاقد هرگونه حرکت قانونی برای فرار از مات می شود و پات موقعیتی در شطرنج است که در آن بازیکن دارای نوبت حرکت نتواند حرکت قانونی انجام دهد و در موقعیت کیش هم نباشد به این حرکت مساوی هم گفته می‌شود

 

چگونگی حرکت مهره ها:

سرباز = هر بازیکن ۸ عدد از آن دارد و به جز حرکت اول که دو پله می تواند حرکت کند بعد از آن باید پله پله و تک پله حرکت کند و وقتی که به خانه آخر حریف رسید باید به دلخواه به جز شاه یک ماه را انتخاب کند و به مهره های خود اضافه کنند و سرباز می‌تواند م مهره های از حریف که در چپ و راست هستند بزند.

بازی شطرنج

فیل= حرکت آن به صورت اریب است و اگر سربازی در صفحه نباشد می تواند به دورترین جای صفحه حرکت کند و دو عدد فیل سیاه یا سفید دردو طرف صفحه وجود دارد و با توجه به چیدمان بازی یکی از آنها در خانه سفید و یکی از آنها در خانه سیاه قرار گرفته.

اسب= حرکت اسب به صورت دو خانه به سمت های جلو و عقب و راست و چپ و یک خانه در جهت عمود بر آن یعنی برای عقب و جلو به سمت های راست و چپ و برای راست و چپ به سمت های عقب و جلو خواهد بود یعنی اگر اسب دو خانه به سمت جلو رفت حرکت خود را با یک خانه به چپ یا راست ادامه می‌دهد و مسیر را میشکند و حرکتش را مانند حرف ال انگلیسی انجام می‌دهد و عصب تنها مهره ای است که هیچ مانعی برای حرکتش وجود ندارد و در صورتی که خانه مقصد اشغال نشده باشد می‌تواند بدون هیچ مشکلی به آنجا برود.

قلعه= هر بازیکن شطرنج ۲ عدد قلعه در اختیار دارد و در مجموع چهار قلعه در کل صفحه موجود است که هر کدام در یکی از چهار گوشه صفحه شطرنج قرار میگیرد و قلعه در شطرنج به صورت عمودی و افقی حرکت می‌کند و می‌تواند در صورت نبودن مانع یا اشغال خانه مقصد یک ستون یا یک ردیف کامل را هم طی کند.

وزیر= وزیر ها قوی ترین مهره های شطرنج محسوب می شوند قدرت هر وزیر برابر و نه سرباز پیاده است و وزیر به ۲ صورت اریب و مستقیم یا عمودی و افقی حرکت می‌کند و به همان ترتیب مهره را می گیرد و هر یک از طرفین بازی شطرنج فقط یک وزیر دارند و وزیر ها بین شاه و فیل قرار می گیرد.

شاه= اساسی‌ترین و حیات ترین مهره بازی است که در واقع حضور تمام مهره های شطرنج برای دفاع از شاه خود و حمله یا تخریب مستقیم یا غیرمستقیم شاه حریف هستند و شاه فقط می تواند به تمامی اطراف و خانه های کناری خود برود.

نکته های مهم درمورد شاه:
حیاتی ترین مهره بازی است که در واقع حضور تمام مهره های شطرنج برای دفاع از شاه خود و حمله و تخریب غیر مستقیم یا مستقیم شاه حریف است و در صورت اینکه شاه توسط حرکت مهره های شطرنج غیر از شاه حریف مورد تهدید قرار گرفت اصطلاحاً کیش شده و سه راه برای رفع کیش وجود دارد راه اول حرکت دادن شاه است و راه دوم گرفتن مهره تهدیدکننده و راه سوم گذاشتن مانع در مسیر مهره تهدیدکننده است.

حرکت قلعه شاه یا قلعه کوچک در بازی شطرنج:
حرکتی که شاه دو خانه به سمت قلعه می‌رود و قلعه خانه بعد از شاه و آن سمت دیگر شاه می رود این حرکت حداکثر یک بار در بازی و در صورت برقراری سه شرط زیر انجام می شود شرط اول شاه و قلعه که میخواهد قلعه برود تا آن لحظه حرکتی نکرده باشد شرط دوم بین شاه و قلعه هیچ مهره نباشد و شرط سوم شاه و محل عبور وی در هنگام انجام این حرکت نباید با خطر مهره از حریف روبرو باشد یعنی در معرض کیش نباشد.

واما آموزش بازی شطرنج:

در شروع بازی بیشتر سعی کنید که سوار ها را پخش کنید و از بازی اضافی با پیاده ها اجتناب کنید و گسترش سوارها مهمتر از حرکت دادن پیاده ها می باشد و حرکت پیاده ها به قصد باز کردن خط ها برای سوار ها صورت می گیرد و هدف ما فعال کردن سوار هاست از این رو در آغاز گشایش ها عموما پیاده های ستون ای و دیرا حرکت می دهند تا راه فیل ها باز شود.

گشایش ها را درحال حاضر میتوان به سه دسته تقسیم کرد:
باز -نیمه باز-بسته

در هر شروع‌بازی سه اصل مهم وجود دارد که هر شطرنج بازی حتی قهرمانان جهان باید آن را رعایت کنند و بر اساس آنها حرکت هایشان را انجام دهند اصل اول گرفتن یا کنترل کردن خانه‌های وسطی یا مرکزی اصل دوم گسترش مهره ها که گسترش یعنی بیرون آوردن سوار های سبک یعنی اسب و فیل و قرار دادن آنها در بهترین جا یعنی خانه های مرکزی صفحه شطرنجی و اصل سوم امنیت شاه یعنی گاه شاه قلعه بزرگ و گاه شاه قلعه کوچک.

واما زمان این بازی محدودیت ندارد ودر بازی های معمولی ۱ساعت یانیم ساعت ودر بازی های حرفه ای به بیشتر از۷ساعت وقت اختصاص داده میشود.

بیشتر بخوانید : بازی مار و پله

یک فکر در مورد “تاریخچه شطرنج

  1. Roya گفت:

    خیلی عالی و کامل بود

  2. احسان کریمی گفت:

    بازی شطرنج رو میشه با کمتر از ۳۲ تا مهره انجام داد؟؟!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *