آموزش بازی

آموزش دوز بازی و انواع آن

دوز بازی

دوز بازی یا دوز بازی دوازده تایی یک بازی فکری دو نفره است که با یک مقوا و ۲۴ مهره در دو رنگ بازی می‌شود. طرحی هندسی با استفاده از چند خط روی مقوا رسم می‌شود و بازیکنان تلاش می‌کنند سه مهرهٔ خود را به ردیف در جایگاه‌ها بنشانند و همچنین مانع ردیف شدن مهره‌های حریف شوند. این بازی را می‌توان با طرح دیگری که ساده‌تر است و هر بازیکن سه مهره دارد و به آن دوز سه تایی می‌گویند بازی کرد؛ ولی دوز بازی دوازده تایی پیچیده‌تر است و فکر بیشتری نیاز دارد.انواع دیگر این بازی عبارتند از: دوز شش تایی، دوز نه تایی و دوز یازده تاییدر زمانهای قدیم به جای مهره از تعدادی سنگ به رنگهای سیاه و سفید هم استفاده می‌شد. دوز به انگلیسی tic-tac-toe و Noughts and Crosses و Xs and Os می‌باشد.

آموزش بازی دوز

طرح این بازی باید بر روی کاغذ یا زمین ترسیم شود. این طرح هندسی با ترسیم چند خط ساده بر روی کاغذ ایجاد می شود. پس از مشخص شدن طرح بازی، دو نفر می توانند بازی را آغاز کنند. دو سری مهره که معمولا این مهره ها از جنس سنگ یا چوب هستند به عنوان ابزار در این بازی مورد استفاده قرار می گیرند. معمولاً در دوزهای کوچک ۳ مهره و در دوزهای بزرگ تر ۱۲ مهره نیاز است.

در ابتدا باید یک مربع ترسیم شود و از میانه هر ضلع آن به وسط ضلع مقابل وصل شود. به این ترتیب  یک علامت مثبت در وسط مربع ایجاد می شود و علاوه یر آن ۹ جایگاه برای قرار دادن سنگ یا چوب نیز به وجود می آید. البته بعضی از افراد در ترسیم طرح اولیه دوز، قطر های مربع را نیز به یکدیگر متصل می کنند، دقیقاً مانند چیزی که در تصویر زیر مشاهده می کنید.

در روش ۱۲ تایی باید سه مربع در داخل یکدیگر ترسیم شود و گوشه های مربع بزرگتر به یکدیگر متصل شود. اگر این کار را انجام دهید مشاهده می کنید که گوشه های مربع کوچک نیز مانند شکل، خود به خود به یکدیگر متصل می شوند. پس از آن برای اینکه یک جایگاه ۲۴ تایی داشته باشیم، باید وسط اضلاع مربع کوچک درونی را به وسط اضلاع مربع بزرگ بیرونی متصل کنیم، به این ترتیب یک جایگاه ۲۴ تایی در اختیار داریم.   

پس از ترسیم طرح دوز، باید یک نفر به انتخاب بازی را شروع کند. او اولین مهره را قرار می دهد و به ترتیب و یک در میان مهره ها در جایگاه خود قرار می گیرند. هر کس که موفق شود سه مهره را در یک خط و راستا قرار دهد، می تواند یکی از مهره های حریف را از میدان بازی حذف کند.

البته باید به این نکته توجه شود که در بازی سه تایی با روی خط قرار گرفتن سه مهره بازی تمام می شود. علت آن این است که مهره های حریف به عدد ۲ رسیده و دیگر نمی تواند بازی را ادامه دهد، اما در بازی ۱۲ تایی تا جایی که عدد مهره های حریف به ۲ برسد، بازی ادامه دارد.

دوز شش تایی

دوز سه تایی یک بازی فکری است که توسط دو نفر انجام می شود. این بازی کاملا شبیه به بازی ایکس او یا تیک تاک تو است. برای این روش از بازی دوز به یک صفحه با ۶ مهره در دو رنگ متفاوت نیاز داریم. صفحه ای مانند شکل زیر داریم:

XO 2x2

بازیکنان باید به ترتیب و با رعایت نوبت مهره های خود را بر روی صفحه بازی قرار دهند. هر بازیکن باید ۳ مهره خود را به ردیف بچیند و مانع از ردیف شدن مهره های حریف شود. در دوز سه تایی کسی که بتواند سریع تر ۳ مهره خود را ردیف کند، برنده بازی است. این مهره ها می توانند به صورت مورب هم چیده شوند.

دوز شش تایی

دوز بازی شش تایی مانند دوز بازی دوازده تایی یک بازی فکری دو نفره است که با یک مقوا و ۱۲ مهره در دو رنگ بازی می‌شود. طرحی هندسی با استفاده از چند خط روی مقوا رسم می‌شود و بازیکنان تلاش می‌کنند سه مهرهٔ خود را به ردیف در جایگاه‌ها بنشانند و همچنین مانع ردیف شدن مهره‌های حریف شوند.

doz 6man

دوز دوازده تایی

دوز یازده تایی مانند دوز بازی دوازده تایی یک بازی فکری دو نفره است که با یک مقوا و ۲۲ مهره در دو رنگ بازی می‌شود. طرحی هندسی با استفاده از چند خط روی مقوا رسم می‌شود و بازیکنان تلاش می‌کنند سه مهرهٔ خود را به ردیف در جایگاه‌ها بنشانند و همچنین مانع ردیف شدن مهره‌های حریف شوند.

دوز مجازی و انلاین

دوز بازی انلاین

این بازی علاوه بر شکل سنتی می تواند با گوشی های هوشمند و به صورت آنلاین نیز انجام شود. حتی اگر در جمع دوستانه ای هم حضور ندارید، در صورت علاقه به این بازی می توانید از بازی دوز ایرانی ۱۲ مهره ای آنلاین و نمونه های مشابه آن استفاده کنید. این بازی به صورتی طراحی شده است که تمام صفحه دستگاه برای نمایش تخته دوز استفاده شود تا بازی راحت تر انجام شود.

همچنین تمام قوانین بازی دوز ایرانی در آن رعایت شده و راهنمای جامعی برای آن در نظر گرفته شده و نحوه انجام بازی در آن به صورت کامل توضیح داده شده است. 

و به راحتی با سرچ بازی دوز در مایکت یا بازار و گوگل استور میتونید دانلود کنید

بیشتر بخوانید : تاریخچه بازی ها

یک فکر در مورد “آموزش دوز بازی و انواع آن

  1. علی گفت:

    بازی های قشنگی میذارید
    ممنون

  2. رضا گفت:

    مگه دوزم اینقدر پیچیده بوده

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *